El paper dels arquitectes i arquitectes tècnics a l’hora de mobilitzar els habitatges buits dels nuclis antics. Tant compatible com necessari per la preservació del patrimoni, eines i estratègies.
Dimecres 19 de juny de 2024 | MATÍ 9.45h a 12.45h
Presencial Can Bofí de la Torre. Martís de Dalt + Casal de Centenys (municipi d’Esponellà)
Cal inscripció: clica aquí
L’objectiu de la jornada és visualitzar i fer difusió de la problemàtica en la que s’enfronten els pobles petits a l’hora de mobilitzar l’habitatge buit dels seus nuclis i quin és el paper que haurien de jugar els i les tècniques ens aquests processos.
Durant la jornada, s’aportaran exemples concrets d’accions realitzades amb èxit
Primerament es realitzarà una visita comentada per Can Bofí de la Torre, edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, on el Sr. Josep Callís ens farà una explicació sobre aquest element patrimonial.
Vista de Can Bofí. Autor de la fotografia: Raül Costal
El mas Bofí és un edifici situat sobre un pendent. Es tracta d'un cos cobert a dues aigües, allargat paral·lelament a les línies de nivell. A l'angle nord-est/sud-est hi ha encastada la torre de planta quadrada, que sobresurt per damunt de l'edifici; està coberta a quatre aigües i presenta obertures en forma d'espitllera. Al sud-oest hi ha el pati per on s'accedeix al casal. L'entrada al pati es fa travessant un portal cobert amb una cornisa triangular d'aspecte abarrocat, sota la que hi ha una fornícula amb una escultura de Sant Narcís, envoltada per un pany de rajoles vidriades col·locades de manera romboïdal, de color blanc i blau, sota la imatge s'obre una porta formada per un arc el·líptic de pedra. Destaca la finestra ogival de la façana nord-oest.
L’edifici es troba esmentada ja l'any 1320. La estructura de l'estàtua de Sant Narcís i del portal són del segle XVIII, d'estil abarrocat.
En una segona part, i ja al Casal de Centenys, es realitzaran les ponències.
En primer lloc, la Sra. Anna Pla, cap de la secció d'habitatge de la Diputació de Girona, exposarà quins estudis i plans entorn l’habitatge s’estan realitzant en municipis petits des de la Diputació de Girona, quines ajudes, accions i estratègies es poden desenvolupar per mobilitzar l’habitatge buit i s’explicaran alguns exemples concrets d’estudis i projectes duts a terme.
Seguidament, el Sr. David Juan, alcalde d'Esponellà, explicarà els estudis i accions concretes desenvolupades al municipi d’Esponellà; fent èmfasi a les problemàtiques concretes sobre les que s’està treballant.
Per tancar les ponències, la Sra. Valentina Maini, arquitecta de GRETA, exposarà quines premisses i criteris cal tenir en compte per afrontar un projecte de rehabilitació en edificis que foren construïts amb sistemes constructius tradicionals.
Si ets estudiant d'arquitectura o arquitectura tècnica, o professional de la construcció i rehabilitació, aquesta jornada t'interessa!
Aquesta jornada formativa està organitzada per l’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona (ObRE) i el Grup de Recuperació i Estudide la Tradició Arquitectònica (GRETA).
Inscripcions: clica aquí
Programa*
9:45 - 10:00 | Benvinguda i presentació de la Jornada Sr. David Juan, alcalde d’Esponellà Sra. Estel Jou, directora d'ObRE |
10:00 – 11:00 | Visita comentada A càrrec del Sr. Josep Callís, arquitecte |
11:00 - 11:15 | Pausa - desplaçament |
11:15 – 11:45 | Estudis i plans entorn l’habitatge als municipi petits. Accions i estratègies a desenvolupar per mobilitzar l’habitatge buit. Sra. Anna Pla, Cap de Secció d’Habitatge de la Diputació de Girona |
11:45 – 12:15 | El cas d’Esponellà. Estudis realitzats i accions desenvolupades. Sr. David Juan, alcalde d’Esponellà, Centenys i Vilert |
12:15 – 12:45 | Com afrontar la rehabilitació del patrimoni ja construït. Sra. Valentina Maini, arquitecta GRETA |
12:45 – 13:00 | Tancament |
*Aquest programa és orientatiu i pot estar subjecte a modificacions i actualitzacions
Organitzen
Comments